Friday, January 7, 2011

Supreme Scallop Potatoes

Supreme Scallop Potatoes - another menu on birthday abang ngah. Untuk tekak kemelayuan, rasa mcm bland sket... tp tekak omputeh, this is a hit! Kena makan dengan sos cili nk kasi umpphhh lagi. Owhh lupa... resepi refer to allrecipes.com... pastu mcm biasa, derhaka sana sini... :-)

**oh.. cara buat dah diubah ye... mula2 susun atur 1/3 dr potatoes yg dah boiled tu 1st layer
**then sekatakan 1/3 gravy atas 1st layer potatoes tu..
**lepas tu susun cheddar cheese atas gravy tu.. menutupi keseluruhan potatoes 1st layer tu
**ulang 3 steps kat atas sampai 3 layer... sampai habis semua potatoes & gravy..
**finally, be generous to the topping.... then baked.... nyumm..nyumm.. makan panas2.....

Ingredients

6-3/4 medium potatoes, boiled
1-1/4 cups shredded Cheddar cheese, divided (no stock so i used 6 pieces of kraft cheddar for sandwich) 1/4 cup and 1 teaspoon chopped onion
7/8 (10.75 ounce) can condensed cream of chicken soup, undiluted (i used i packet of campbell powder cream chicken soup)
3/4 cup and 1 tablespoon and 1 teaspoon sour cream (i omit this ingredient as i have no stock)
1/2 cup and 2 tablespoons milk
1 tablespoon and 2 teaspoons butter or margarine, melted
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper

Directions

This recipe's Ingredients were scaled to yield a new amount. The directions below still refer to the original recipe yield of 12 servings.

1.In a Dutch oven or large kettle, cook potatoes in boiling salted water until tender. Cool completely; shred and place in a large bowl. Add 1 cup cheese and onion. Combine remaining ingredients; pour over potato mixture.

2.Transfer to a greased 2-1/2-qt. baking dish. Sprinkle with remaining cheese. Bake, uncovered, at 350 degrees F for 35-40 minutes or until bubbly.

Thursday, January 6, 2011

Agar-Agar Milo


Sedap, tak manis sgt... resepi kutip dari rumah k.ummi . Terima kasih kak! Mohon c&p kat sini utk rujukan masa depan. Buat agar2 ni untuk majlis harijadi abg ngah 25Dec ari tu. Pelik sbb agar2 ni habis dulu... selalu agar2 ni org cari masa last-last....

AGAR-AGAR MILO
Sumber: Jthorge

Bahan (Lapisan Coklat)

• 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
• 1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan)
• 1/3 cawan gula
• 3/4 cawan serbuk Milo

Cara-Cara:-

1. Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
2. Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
3. Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.

Bahan Lapisan Susu:-

• 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
• 1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
• 1/2 cawan gula
• 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation  (takde stock, guna freshmilk Goodday je - tp kaler bhgn susu tu nmpk tak pekat la.. putih cair gitu.. tgk gambar.. rasa... jd rasa freshmilk la... heheheh.. tkpe, healthy...) 
• beberapa titis esen vanila

Cara-Cara:-

1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
4. Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.

Wednesday, January 5, 2011

Creamy Spicy Pasta


Buat ni sebagai breakfast. Sedap.. terima kasih pada CMG sbb bagi idea. Tp CMG buat version pakai spaghetti.. sy buat pakai fettucine.. sbb itu je yang ada kat rumah. Nak tgk resepi asal CMG yang meletop boleh tgk kat sini - Spaghetti Lemak Pedas CMG. Untuk versi saya, ada ubah bahan sket2 ikut apa yang ada kat rumah je....

BAHAN-BAHANNYA :-)


1/2 cekak spaghetti (saya guna fettucine)
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat (tak ada, so omit)
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu (tak ada, so omit)
1 helai bay leaf (tak ada, so omit)
3 biji cii padi, hiris halus (optional) - saya hiris pastu hidang asing untuk suami sbb takut pedas anak2 nk mkn
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar - saya pakai yang serbuk je
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu - saya hiris 3 batang sosej ayamas dan 6-8 ekor udang
1/2 kiub pati ayam "Maggi"|
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.

2.Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. (saya guna minyak masak biasa - myk zaitun takde) Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.

3.Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.

4.Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.

Sunday, January 2, 2011

K.Long's Day in Std 1 - orientasi

Ini hari orientasi k.long kat sekolah

 mama telah pilihkan tempat paling depan sekali untuk k.long tumpukan sepenuh perhatian dalam kelas... yg 2 org lagi tu duk attracted dgn deko dlm kelas... tp yg baju oren tu dia kata dia takut nk masuk sekolah... ahhh..sudah... camno?


K.Long with Tooth Fairy??

Tooth fairy k.long... mama lah! Dah tutup lampu nak tido, dia plak dengan gembiranya menjerit "Gigi k.long dah patah!!" ALhamdulillah kan... tak payah kita gi dentist... hehehe... so my dear, remember this date as one  significant dates of your lives - 1st time gigi 'luruh' is on the eve of 2011 new year i.e 31 Dec 2010. Great year ending eh... treasure this pictures of yours.. taken on that night itself... Mama loves you mucho! Be solehah, be good!