Hari ni nk ajak korang makan colek pauh plak. Tau ke colek tu mende? bukan culik, bukan cuit, bukan.. bukan..bukan... colek tu... pencicah gitu la.. ala, mcm pencicah Mak Bee yg glamer tu.. tp since ini home made, tiada bahan pengawet, semua asli... so kali ni, aku bagi resepi ni sempena nama panggilan bonda kesayangan aku lah...sbb aku kenal dgn colek ni pun, hasil dr air tgn dia jugak kan... lepas tu modified la ikut keperluan semasa....
Colek / Pencicah Mok Yoh
1 kerek (keping) nissey (gula melaka Kelantan)
3-5 biji cili api (tambah atau kurangkan cili m engikut tahap kepedasan anda)
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit air (jika perlu)
1) Tumbuk nissey, belacan dan cili api sampai lumat
2) Masuk garam
3) Masuk air, adjust level kepekatan pencicah ikut kesukaan anda.
4) Potong pauh (mangga(, cicah... nyum..nyumm...
1 comment:
ahhaha cuit!!! CUIT
budus budus!!! yekkkkkkkkk
Post a Comment