Ni entry tergendala.... ni sebenarnya breakfast weekend ari tuh... tak tahu nk masak apa...
Tengok stok, ada tpg gandum, ada ikan bilis... hmmm.. nk bat cucur ke nk buat lempeng?
Oleh kerana en suami suke lempeng, ku melempeng lah juga..... dah byk kali buat, ada sekali tu.. boleh ke.. lempeng tak jadi??? kat luar nmpk dah masak, rangup... kat dlm masih ala2 lembik tak masak lagi... nk kata tebal, tak jugak... rasanya itu nipis sgt dah... terus keciwa, ku boikot utk melempeng selama berberapa bulan...
Tp skrg seru dah dtg balik... alhamdulillah.. jadi... cuma tekstur agak padat sbb lupa nak masuk telor! Kalau kacau telur skali dlm adunan, lembut sikit...
Resepi nk melempeng? Alah... akak ni cuma main campak2 je... takde sukatan (agaknya itu le pasai kejap jadi kejap tak jadi... konon pro la tu kat dapor... hahaha)
Cuma basic ingredient adalah tepung gandum, air dan garam sedikit. Selamat mencoba.
No comments:
Post a Comment