Tuesday, September 27, 2011

Kek Gula Hangus

heheheh..... tiada kata dpt menggambarkan perasaan dpt kunyah kek chewy dan sedap lemak manis mcm ni... Dulu sungguh tak suka, tp sekarang.... wahhh... i loikkkeeee very much... resepi pun dah hafal beb dlm kepala....

Kek Gula Hangus


1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Masak gula atas api sederhana besar sampai semua hancur (warna berubah dr putih ke perang yang amat sgt)
* Mauskkan air panas ke dalam gula hangus tadi. Berhati-hati! Sebab campuran tadi akna meletop2 dan memercik.. jgn sampai kena tangan ye...
* Pastikan semua gula dan air dah hancur, then masukkan mentega... terus tuutp api.
* Biarkan mentega hancur dan sejukkan campuran tadi seketika.

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat

* Saya blend semua telur sampai berbuih2
* Then masuk susu pekat, blend lagi
* Then masuk tepung gandum + soda bikarb -> sambung blend
* Then masukkan campuran gula hangus yang telah sejuk tadi , blend lg sehingga sebati.
* Biarkan seketika. Ikut resepi asal, kena perap dalam 3-4 jam utk dapatkan sarang yang cantik.
Tapi kalau tak perap pun ok... cuma kena pastikan campuran gula hangus tadi betul2 sejuk sebelum masuk ke dalam campuran tepung. Baru sarang menjadi. Kalau tak, takde sarang beb.... sbb dah buat 5-6 kali guna teknik berbeza... so RATU tau dah apa kesannya... heheheh.... Tapi walau rupe takde, rasa tetap mantapp!!


Selamat Mencoba!

2 comments:

- LittleCalliph - AMAL - said...

tak bawak opis pun.....
nak!!!!!!!!!!!!!!!!
feberet nih

KHALYA Clan said...

cer suh en susu wat.... senang bangat nih.... tak bawak opis sbb plan nk bawak potluck raya ari tu.. tp MC kan.. ehhehhehe... lenkali yang!