Banyak perkara berlalu dalam hidup kita... ada yang sempat dinotakan... dan ada yang hanya meninggalkan kenangan yang terpahat di sanubari dan minda masing-masing... Tetapi kenangan indah hari-hari yang dilalui bersama keluarga tercinta rasanya perlu dicoretkan di sini buat tatapan merka di kemudian hari...
Buat anakanda tercinta Nur Amanina, semoga Allah selamatkan anakanda di jalanNYA dan semoga sentiasa murah rezeki yang berkat selamanya... We love you so much.. u grow so fast my dear...
Ni gambar intro kita berjalan-jalan di ZOo Melaka sbagi ganti kepada birthday celebration di rumah... so tak ada makan2, tak ada lah gambar makanan dan resepi kat blog mama ni... cuma gambar jln2 je... Memandangkan keletihan masih berbaki, mama post gambar yg ni je la dulu ye.....
I blog about anything. It's a place to express myself. Welcome aboard to BLOG-a-BLA-BLA

Monday, May 2, 2011
Thursday, April 7, 2011
Lovely CHeezy Pudding
ya ampun sebok tak sempat update blog.... ni entah biler punya dessert tah buat... berkurun baru nk share kat sini... resipi c&p dari blog AlongRoz yang glamer di persada masak memasak ini. Mintak AlongRoz halalkan sharing session di sini. Terima kasih daun keladi.
Sila la cuba... rugi kalau tak cuba.. rasa nye sungguh lemak berkrim dah nyaman di tekak.... nk buat pun senang.. masih terbayang2 rasanya.... nyumm..nyumm....
Puding Cheese AlongRoz
Puding cheese yang hanya menggunakan biskut cheese tapi tetap sedap & rasa yg lemak berkrim.
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
Labels:
pencuci mulut,
resepi
Monday, March 28, 2011
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Allah beri engkau jasad lengkap dengan bayang-bayang,
Tidakkah lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri roh malam dan siang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Hendak makan minum pun dah senang,
Negara aman bukan perlu berperang,
Lima minit untuk lima waktu pun tak boleh luang.
...
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Allah beri akal supaya engkau berbeza dengan binatang,
Allah beri ilmu boleh berfikir susah dan senang,
Allah beri banyak nikmat kenapa tidak dikenang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Main bola sanggup sampai ke petang,
Beli tiket konsert sanggup beratur panjang,
Engkau ingat boleh masuk syurga dengan senang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Ingatlah umur kita bukannya panjang,
Pagi kita sihat, petang boleh kaku kejang,
Dalam kubur nanti jawablah seorang.
...
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Siksa neraka cubalah dibayang,
Masa di akhirat terlalu panjang,
Janji Allah pasti datang tidak terhalang.
Ingatlah wahai saudara Islamku sekalian,
Sematkanlah kata-kata ini sebagai peringatan,
Fikirkan sejenak kepada pesanan:
"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan."
"Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Amin"
- Artikel iluvislam.com
Allah beri engkau jasad lengkap dengan bayang-bayang,
Tidakkah lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri roh malam dan siang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Hendak makan minum pun dah senang,
Negara aman bukan perlu berperang,
Lima minit untuk lima waktu pun tak boleh luang.
...
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Allah beri akal supaya engkau berbeza dengan binatang,
Allah beri ilmu boleh berfikir susah dan senang,
Allah beri banyak nikmat kenapa tidak dikenang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Main bola sanggup sampai ke petang,
Beli tiket konsert sanggup beratur panjang,
Engkau ingat boleh masuk syurga dengan senang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Ingatlah umur kita bukannya panjang,
Pagi kita sihat, petang boleh kaku kejang,
Dalam kubur nanti jawablah seorang.
...
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Siksa neraka cubalah dibayang,
Masa di akhirat terlalu panjang,
Janji Allah pasti datang tidak terhalang.
Ingatlah wahai saudara Islamku sekalian,
Sematkanlah kata-kata ini sebagai peringatan,
Fikirkan sejenak kepada pesanan:
"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan."
"Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Amin"
- Artikel iluvislam.com
Friday, February 25, 2011
Dulce de Leche Pound Cake
Hmm... kalau tgk kat Wendy dah basi dah kek ni... dia dah r&d in 2010 lagi.. tapi knp ku baru terjumpa? Hari tu ternampak kat blog Ayu S'pore ni... since nama dia sungguh pelik, RATU pun jenguk le tgk resepi... tgk ingredient tak susah.. out of curiosity, RATU baca semua link yang Ayu & Wendy letak berkaitan dgn DDL ni...
At 1 point it turns me off from trying sbb Wendy clearly mentioned that DDL can only be perfectly achieved if we use condensed milk, not condensed sweetener that is normally being sold in Malaysia.
Balik rumah tgk stok, alaaarr.. it's F&N condensed sweetener. Takpelah, put the recipe onhold. The next day, terjalan ke rumah AlongRoz ternampak yg dia pernah try buat using condensed sweetener, so apalagi... hatiku membuak2 le nak try gak.
I c&p resipi from rumah AyuS'pore ye... mintak Ayu izinkan... kalau ada ubah RATU ada indicate in italic tu... bukan derhaka, tp stok takde... huhuhuh... meh kita layan pix & resipi dulu.. then kita tgk ghuper DDL tu camne.... RATU pny DDL tak semenggah langsung... jauh langit dgn bumi kalau nk banding dgn AyuS'pore & Wendy punya.
Dulce De Leche Pound Cake
(adapted and modified from Pichet Ong's The Sweet Spot Condense Milk Pound Cake)
Ingredients:-
250g unsalted butter, room temperature-(Ayu used salted) - RATU ada lepa susu FARMCOWS je.. hahaha.. belasah.. endend up the cake is quite oily...240g top flour-(Ayu reduced slightly 220g)
3/4 tsp baking powder
106g castor sugar, reduced to 80g-(Ayu used 60g) - RATU ikut sukatan Ayu... tp kalau org kuat manis mkn, mmg akan komplen tawar la... maybe 80g is ok.1 tsp vanilla extract
239g Dulce De Leche -(Ayu used 304g-abt 1 cup)
3 large eggs-(Ayu used 4 small eggs)
Method:-
Preheat oven to 160C. Butter and flour a 9" x 5" loaf pan, set aside.
Sift flour and baking powder together, set aside.
Beat butter and sugar until light and fluffy, add DDL and vanilla and mix until well combined.
Add the flour mixture and beat until no traces of flour remains.
Beat in eggs 1 at a time, beating well after each addition.
Scrape batter into prepared pan and smooth the top. Bake in preheated oven for 60mins or until a skewer test comes out clean.
Cool completely on wired rack before unmolding, serve as desire.
Komen RATU: Tak sangka en hubby suka... he's not a cake fan... tp amazed tgk dia leh ulang mkn few pieces of the cake at one time. Rasa kek ni... very creamy and buttery. Lebih kurang mcm rasa kek butter tp lagi sedap and moist gile. Try le...
At 1 point it turns me off from trying sbb Wendy clearly mentioned that DDL can only be perfectly achieved if we use condensed milk, not condensed sweetener that is normally being sold in Malaysia.
Balik rumah tgk stok, alaaarr.. it's F&N condensed sweetener. Takpelah, put the recipe onhold. The next day, terjalan ke rumah AlongRoz ternampak yg dia pernah try buat using condensed sweetener, so apalagi... hatiku membuak2 le nak try gak.
I c&p resipi from rumah AyuS'pore ye... mintak Ayu izinkan... kalau ada ubah RATU ada indicate in italic tu... bukan derhaka, tp stok takde... huhuhuh... meh kita layan pix & resipi dulu.. then kita tgk ghuper DDL tu camne.... RATU pny DDL tak semenggah langsung... jauh langit dgn bumi kalau nk banding dgn AyuS'pore & Wendy punya.
Dulce De Leche Pound Cake
(adapted and modified from Pichet Ong's The Sweet Spot Condense Milk Pound Cake)
Ingredients:-
250g unsalted butter, room temperature-(Ayu used salted) - RATU ada lepa susu FARMCOWS je.. hahaha.. belasah.. endend up the cake is quite oily...240g top flour-(Ayu reduced slightly 220g)
3/4 tsp baking powder
106g castor sugar, reduced to 80g-(Ayu used 60g) - RATU ikut sukatan Ayu... tp kalau org kuat manis mkn, mmg akan komplen tawar la... maybe 80g is ok.1 tsp vanilla extract
239g Dulce De Leche -(Ayu used 304g-abt 1 cup)
3 large eggs-(Ayu used 4 small eggs)
Method:-
Preheat oven to 160C. Butter and flour a 9" x 5" loaf pan, set aside.
Sift flour and baking powder together, set aside.
Beat butter and sugar until light and fluffy, add DDL and vanilla and mix until well combined.
Add the flour mixture and beat until no traces of flour remains.
Beat in eggs 1 at a time, beating well after each addition.
Scrape batter into prepared pan and smooth the top. Bake in preheated oven for 60mins or until a skewer test comes out clean.
Cool completely on wired rack before unmolding, serve as desire.
Komen RATU: Tak sangka en hubby suka... he's not a cake fan... tp amazed tgk dia leh ulang mkn few pieces of the cake at one time. Rasa kek ni... very creamy and buttery. Lebih kurang mcm rasa kek butter tp lagi sedap and moist gile. Try le...
Tuesday, February 22, 2011
Corn-in-a-Cup
Menu sempoi... anak2 nk makan, buat sendiri la puas hati sket...
2 cawan jagung
1 sudu besar susu pekat manis
1 susu kecil mentega
secubit garam
sedikit air
1) masukkan jagung dan air dalam periuk.Tutup periuk dan masak guna api medium. (tujuan tutup periuk supaya wap circulate and jagung masak secara menyeluruh )
2) Dlm ms 5 min, buka tutup periuk, check jagung dah masak ke belum... kalau dah, toskan air.. kalau belum, masak sampai air kering
3) sejurus selepas ditos, gaul bhn2 lain tu sekali harung.
4) boleh la hidang panas2.
Labels:
pencuci mulut,
resepi
Monday, February 21, 2011
Kek Serupa tapi tak sama
SAje je ni... terjumpa gambar kek bday adik tahun lepas... meh kita tengok... deko nye sama jerr..... apparaa mama nih... after a year takkan takde improvement kot? teruk betul... ni kena tanam azam dan semangat nih,,, tahun depan kek anak2ku akan ada peningkatannya... InsyaAllah....
Subscribe to:
Posts (Atom)