Wednesday, July 15, 2009

Mee Kari Goreng Yatie

Ok, yg ni plak resipi mee goreng biasa yg dah di-improvise. Sebenarnya, nk cuba rasa lain dr biasa.. asyik2 pakai bumbu yg common kan, apa kata kita modify sket and tambah perasa. So, the outcome?? Mmm... nyummm... ada rasa lain sket dr mee goreng kebiasaan.. sedap pd tekak chef yg tak bertauliah ni. Hehehe... anak2 suka, bapak anak pun suka... mama nya sempat rasa sejemput je... gambar yg amik ni pun yg last portion ada dlm kuali.

So, sudi2kanlah mencuba resipi yg common tp rasa yg tak common. (Telah juga dicuba utk kuey-teow gorng, pakai bumbu yg sama... mmm.. sedap gak...)


Mee Kari Goreng
Bahan2:
5 ulas bwg merah *
3 ulas bwg putih *
2-3 ekor udang segar *(boleh juga diganti udang kering kalau xde alahan)
sedikit cili boh *(nak buh byk pun boleh, sy tak boleh letak byk sbb anak2 komplen pedas, nnt tak makan)
2 sudu besar serbuk kari
3-4 s/b sos tiram
3-4 s/b sos cili
sedikit air
200g udang
sawi / taugeh (sy tak masukkan. xde stok)
garam dan gula secukup rasa
1 bj telur
mee kuning sepeket

1) Bhn2 * kat atas sy tumbuk bersama utk dijadikan bumbu - then tumis sehingga naik bau.
2) Agak2 bumbu dah separuh masak, masukkan serbuk kari, gaul rata... tumis lagi just utk bg serbuk kari td masak dan sebati dgn bumbu.
3) Masukkan sos tiram and sos cili. Tumis lagi.
4) Masukkan air sikit kalau terasa bumbu tu pekat sgt. Tp jgn byk, kalau byk sgt, tak lekat plak pd mee nanti.
5) Then masukkan udang. Tumis sampai udang masak.
6) Perisakan dgn garam dan gula
7) Tuang mee / kuey teow. Goreng mee / k.t sampai sebati.
8) Kalau suka, pecahkan telur kat tepi kuali, kacau2 bg pecah, then gaulkan dlm mee td.
9) Dah siap.. boleh hidang. Can also tabur segala daun bwg kalau suka.

No comments: