Ok, alang2 tgh kecahkan dapur dgn muffin durian tu, langsung skali lah buat muffin coklat ni kat abg ngah... sebok nk mkn kek katanya... dah lama jugak tak bake apa2 kat anak2 ku kat rumah, almaklum... mama diorg ni 'over rajin'. If only i have somebody to help me to take-over kerja2 yg tak berkesudahan kat rumah tu... i can happily indulge in this hobby of mine... tp dek kerana kepenatan dgn keja2 lain, nk memasak pun dah jadi tak larat...
Oh, back to this recipe, senang banget!! I loikkkeee it very much. And i will definitely do the same recipe again2 and again in future. Dpt recipe ni dr blog MakLang Azie. Thx MakLang! And thax to yani from Myresepi for sharing this resipi.
Abg Ngah loved it very much! Saje je i baked dlm muffin cups yg kecitt-kecit tu... bg senang budak2 tu mkn.. skali ngap trus masuk mulut... Satu adunan ni dpt 24 pcs of small muffin + 2 medium souffle cups. Can't compalint much cos the small muffins turned out to be so delicious... nyumm..nyumm... (gambar blur cos snap dgn hf)
So, give it a try! Jgn tgk pd rupa, kena rasa pd lidah.. hehehe...
Muffin Coklat
Sumber : Yani (myresepi)
Sumber : Yani (myresepi)
Bahan
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair.
Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh.
Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair.
Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh.
Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula
No comments:
Post a Comment