Wednesday, February 2, 2011

Homemade Laksam & kuah... yummyyy!!!!

Uish... lama sungguh tak hapdet blog ni... penat gak nk bersihkan sawang2 yg bergantungan.. heheheh.... tak sompek nk cerita ceriti panjang la... Byk n3 tertunda.. almaklum, kalau tiap2 hari masak tp seminggu sekali je sempat update cerita, dah brp byk gambar dah hang kat dlm kamera tu...

Nway, ni cerita bangga diri sendiri.. ahakkss!! Ku telah berjaya buat laksam homemade!!! Hinss...hnsss.. idung kembang jap... resepi amik dr Yani MyR - ku c&p je kat sini... laksam mmg mabeles.. lembuttt je... so kiranya sukatan laksam dr resepi di bwah tak perlu nk derhaka ye.. folo sebjibik sejibun.... tp.. errr.. tang kuah dia tu.... takleh nk komen sbb bonda ku buat versi die sendiri... nnt tgk le gambo kuah dia tu.. pekat likat dgn ikan.. heheheh... itulah puas hati buat sendiri... nk buh ikan byk mana pun tak kedekut sbb nk mkn sedap... resepi kuah bonda tak sempat lak mintak... nnt next time kitorg buat lagi, kita share resepi kuah bonda lak ye...



oh yer... utk ulam2an... biasanya ada taugeh, timun, bunga kantan, daun kesum, kcg panjang, kubis... tp heheheh... memandangkan kitorg hanya mkn timun je, yg lain2 tu bonda dan ayahanda je yg makan, so apa yg ada je lah kitorg buat ulam.. tgk ulam kat atas tu mcm tak semenggah je kan.. tp jadila dr takde....

oh lagi satu gambar lupa nk posing, sambal cili mkn dgn laksam ni... pastu style kitorg akan ada belacan & garam letak side by side dlm another piring...

cara kitorg mkn, letak laksam, curah kuah, tabur ulam2, cubit sambal, cubit belacan sket + garam, pastu perenyek (err.... maksudnya 'lenyek' kalau dlm bahasa standard :-) ) dlm pinggan laksam tu.. then bismillah.. ngapp!!! dah lama tak mkn style kelate... dpt mkn ni, bertambah2... yg beli kat pasar mlm, walau ore kelate yg buat, dah dicommercialkan.. heheheh... tak pueh ati gak, kena buat sendiri

ok, memandangkan ada cuti panjang esok ni, cuba2 le buat sendiri laksam ni.. dr resepi di bawah, boleh menjamu selera 4 dewasa and 3 kids....


Bahan-bahan ( 2-3 orang )3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan kuah:Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bhn2 cili:cili merah
belacan
garam
limau

Cara-cara
1.Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3.Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4.Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

No comments: